Hogyan válasszunk szekrénysort?

Mielőtt vásárlásra szánjuk el magunkat, érdemes több szempontot is figyelembe venni a bútor majdani funkciójától kezdve a lakás hangulatáig. Tippjeinkkel tudatosabban vásárolhatja meg következő szekrénysorát!

Bútorvásárláskor a legalapvetőbb szempont természetesen a pénz. Érdemes mérlegelni, hogy az adott bútorra milyen gyorsan van szükségünk. Ha egy kicsit tudunk várni a beszerzéssel, akkor az erre a célra már elkülönített összeget megpótolva lehet, hogy később egy megfelelőbb, vagy nekünk még inkább tetsző darabbal rendezhetjük be a szobát. Természetesen, ha ágyról, étkezőasztalról vagy székről van szó, általában gyorsan kell döntenünk, ám egy szekrénysor esetében rendszerint van idő megfontolni a választást, vásárlást. Ha már az anyagiakkal kezdtük, szintén nem elhanyagolható szempont, hogy a házhozszállítást mennyiből tudja megoldani, ahogyan az sem, hogy a forgalmazó mennyi garanciát ad a termékre. Erről érdemes előre tájékozódni.

 

A szekrénysorok a reneszánszukat élik

Nem csak régen volt elképzelhetetlen a nappali egy ilyen bútordarab nélkül, de manapság is meghatározó eleme a helyiségnek. Hogy miért? Mert egyszerre több funkciót is képes betölteni: kiválóan tárolhatóak benne a könyvek ugyanúgy, mint a dísztárgyak. Az ajtós részekben vagy fiókokban iratokat és mindenféle apróságot tarthatunk, sőt, manapság már a médiatárolásra is tökéletesen alkalmasak. Arról nem is beszélve, hogy alapvetően meghatározzák a szoba hangulatát és otthonos érzést adnak neki. 

 

Személyre szabva

Mivel ahány szoba létezik, annyi igény határozza meg a szekrénysor kiválasztását, érdemes elemes bútorokban is gondolkodni. Ha valakinek egy hosszú fal áll rendelkezésére a szekrénysor elhelyezésére, talán nem is tudja, mekkora gondot jelenthet egy kisebb, vagy nem túl szerencsés beosztású szoba bebútorozása. Utóbbi esetben jöhetnek szóba azok a termékcsaládok, amelyek egyes elemei szabadon kombinálhatóak egymással, így a szekrénysor funkciója is kreatívan változtatható – ekkor biztosak lehetünk abban, hogy a szekrénysorunk csak olyan elemeket tartalmaz, amelyeket maradéktalanul ki fogunk használni.

 

Stílustippek

Ha már felmértük, hogy mit és hogyan szeretnénk tárolni új szekrénysorunkban, legyen szó akár egybeépített akár elemes verzióról, nincs más hátra, ki kell választanunk a stílust és a színt. A bútorok stílusát azon túl, hogy nekünk mi tetszik, érdemes olyan szemszögből is megvizsgálni, hogy mi illik a lakásunk, házunk karakteréhez. Sokkal harmonikusabb egy modern lakás modern bútorokkal, mint régies stílusúakkal és fordítva. Természetesen lehet játszani a stílusok keverésével, de ha biztosra szeretnénk menni, induljunk ki abból, ami már adott a házban, lakásban, szobában. A letisztultabb vonalvezetésű bútorokat könnyebb társítani a már meglévőekkel, a karakteresebb darabok esetében inkább azt kell mérlegelni, hogy látványa ne legyen „túl sok”, főleg ha a szoba lakástextíliái, vagy éppen a kanapé már amúgy is dominál. 

Ami a színeket illeti: az utóbbi néhány évben világszerte nagy kedvenc lett a fehér, amely, mint tudjuk, az egyik alapszín a lakberendezésben, hiszen kellőképpen semleges, könnyed és sokoldalú. Mivel napjainkra már a világos bútorokra tevődött a hangsúly, így a fehér bútorok is mind felkapottabbak. Nőies otthonokba, tiniszobákba, valamint a letisztult, minimál stílusú lakásokba is tökéletesen passzolnak. A másik trendvonal a natúr fa (vagy fa mintázatú) bútorok, így például a tölgy hatásúak fókuszba kerülése. Ez sem véletlen: a természetesség egyre több területen hódít (életmód, gasztronómia, stb.), így természetes, hogy a natúr hatás a lakberendezésben is egyre felkapottabb. Az ilyen színű szekrénysorok szinte minden enteriőrbe gond nélkül beilleszthetőek, ráadásul hatalmas a választék is a natúr fa színű bútorokból. Ha ilyen szekrénysorra esik a választása, azzal könnyedén becsempészheti a természet hangulatát a négy fal közé, amely bizony igen megnyugtató tud lenni.