Ágyat, de milyet?

A nyugodt alvás nem pusztán csak a pihenés, de az egészség szempontjából is fontos. Alvás közben a testünk regenerálódik, és jó esetben kipihenten, feltöltődve ébredünk fel. Ehhez nagyban hozzájárulhat egy átgondoltan berendezett hálószoba, no és, persze, az ágyunk. De milyen is az? 

A hálószoba a pihenés színtere. Míg a családi élet jórészt a konyhában és a nappaliban zajlik, addig, ideális esetben a háló a háznak az a szeglete, ahová pihenni vonulunk vissza. Adja magát tehát, hogy a legfontosabb bútordarab az ágy, és a hozzá tartozó matrac. De milyen ágyat válasszunk és hozzá milyen matracot? 
   Kezdjük az ággyal! Két választásunk van: vagy a klasszikusabb, ágyneműtartós franciaágyra voksolunk, vagy az ágykeretből, ágyrácsból és matracból álló megoldásra. Előbbi előnye, hogy gyorsan, könnyen ágyazható, pillanatok alatt eltűntethető benne az ágynemű, így a szoba szép, rendezett hatást kelt. A franciaágyak esetében a kárpitozás is nagy előny: egy strapabíró, mutatós szövet sokkal hívogatóbbá teszi a szoba miliőjét, és alkalmankénti átporszívózással pormentesen tartható. Az is igaz, hogy ezeknek csak egy részüknél választható egyénileg matrac, hiszen a gyártó már eleve beleilleszt egyet. Ez viszont lehet, épp olyan, amely számunkra is megfelelő.

 

Az ágykeret megvan? Jöhet a matrac!

Az ágykeretek esetében saját magunk rakjuk össze az ágyunkat a keretből, a nekünk megfelelő, akár állítható ágyrácsból, a matracból és a pluszban megvásárolható, ágy alá tolható ágyneműtartós betétekből. Ezen ágyak esetében természetesen nem is annyira a szín, hanem inkább az a fa alapanyag mérvadó, amelyből készült az ágy. Ez ugyanis a stabilitás, tartósság egyik fontos ismérve is lehet. Akármelyikre esik is végül a választás, érdemes a matrac kiválasztására is nagy gondot fordítani. Bár mindenkinél egyéni lehet (pl. gerincbetegségek, illetve más igények miatt), hogy milyen matrac válik be végül, de általánosságban elmondható, hogy egy közepesen kemény matrac hosszú távon is egészséges alátámasztást biztosíthat a gerinc számára. Ha fekvő helyzetben szépen eloszlik a terhelés a testünkön, reggel nem ébredünk sajgó derékkal, vállakkal vagy csípővel, és az egész alvás sokkal nyugodtabb, kényelmesebb lehet egy ilyen fekhelyen.
   A hálóba csak a legszükségesebb bútorok kerüljenek az ágy mellé (a legtöbb lakásban ezt a problémát eleve megoldja a szoba kis mérete): tehát éjjeliszekrények, egy gardrób és esetleg egy komód az, aminek érdemes helyet szorítani a lakás ezen részében. A dolgozósarok elhelyezése itt nem szerencsés, egyrészt az elektroszmog miatt, másrészt akadályozhatja az alvás előtti ellazulást, ha szem előtt van a számítógépünk, amely történetesen a munkaeszközünk is egyben…

 

Egyszerűen nagyszerű

Tanácsos könnyen tisztán tartható bútorokat vásárolni a hálószobába. A tolóajtós gardrób, a félig vagy teljesen zárt éjjeliszekrény, és a fiókos komód tökéletes választás, mert nagyon könnyen portalaníthatóak, ellenben például a rattan kisbútorokkal vagy a kosárbetétes polcokkal. A tiszta levegőjű szobában sokkal egészségesebb az alvás, vagyis ha tehetjük, minél zártabb bútordarabokat helyezzünk itt el. Azt mondják, egy lakás vagy ház szobanövények nélkül nem lehet igazi otthon, nos, ebben van valami. Kedvenc virágaink, örökzöldjeink meghittebbé teszik a hálót, emellett természetes úton tisztítják is a levegőt. Csak arra figyeljen: nagyon illatos vágott, virággal nem ajánlatos zárt légtérben aludni, a szárított virágok pedig remek porfogók! De ha mondjuk, szereti a levendula megnyugtató illatát, sőt, ez még az alvásban is segíti, akkor jó ha beszerez egy párnára fújható, alvást segítő permetet, vagy egy kis, levendulával tömött textildíszecskét (lehetőleg ne az éjjeliszekrényen helyezze el, főleg, ha nagyon aromás).

 

Színre színt

Akkor lesz harmonikus a hálószoba hangulata, ha a bútorok színe megegyezik – ez a szemnek is megnyugtató látvány, amely már eleve egyfajta nyugalommal ruházza fel a helyiséget, tehát ezt a hangulatot társítjuk majd a szobához. Ha mégis keverné a színeket, akkor azt javasoljuk, hogy az ágy és az éjjeliszekrények legyenek egyszínűek, a ruhatároló bútordarabok pedig másféle színűek. Amennyiben egy színben pompázó bútorcsalád mellett teszi le a voksát, akkor könnyű dolga lesz feldobni a szobát különféle lakástextíliákkal, néhány dísztárggyal vagy éppen képekkel.