Harmónia a lakásban – tippek lakberendezéshez

Bútorvásárláskor számos szempontot kell figyelembe venni az anyagiakon túl: a szoba színeitől a bútor anyagáig, a lakástextileken át a praktikumig sok apróságot kell mérlegelni, mielőtt döntést hozunk. Hogy ez a feladat egyszerűbb legyen, érdemes elolvasni lakberendezési tippjeinket!

 

Nézzük távolabbról!

Ne csak abban gondolkodjunk, hogy a kiszemelt bútor tetszik-e vagy sem, vagy, hogy megfelel-e az aktuális trendeknek. Vizsgáljuk meg először a lakásunkat, házunkat! Találjuk ki, melyik stílus a kedvencünk, és ha azt megidézzük a belső terekben, az illik-e majd az egész házhoz, lakáshoz. Egy régen épült házban, lakásban például a helyiségek ajtói, ablakai is meghatározóak lehetnek – a míves, valódi fa nyílászárókhoz nem biztos, hogy passzolnak a minimál bútorok, ahogyan a modern lakásokban is idegennek tűnhetnek a sötét, rusztikus darabok, súlyos kárpitok.
   Nézzük meg: a többi szoba hogyan van berendezve? Tovább vinnénk azok stílusát az új bútorral az adott helyiségben, vagy később épp ehhez igazítanánk a többit is? A lakás harmóniája úgy lesz teljes, ha az egyes enteriőrök hasonló stílusúak. A lényeg tehát, hogy próbáljuk meg az adott bútoron túl a helyiséget és a lakást is egyben látni, így könnyebben elképzelhető majd a kiszemelt darab és annak látványa, hatása az otthonunkban.

 

Mérjünk, tervezzünk, fotózzunk!

A szoba méreteinek ismerete alapvető fontosságú bútorvásárlás előtt. Senki sem örül, ha a kinyitható kanapét mégsem tudja kihajtani, vagy ha a gardróbszekrény ajtaja az ágynak ütközik... Ezt egy mérőszalaggal könnyen megelőzhetjük. Azt is javasoljuk, főleg, ha több bútort is vásárol egy helyiségbe, hogy készítsen vázlatot. Így könnyebb elképzelni, hogyan funkcionál majd új bútorunk a szobában. Készítsünk fotót a telefonunkkal a szobáról, és mindig pillantsunk rá, ha épp a bútorok között böngészünk a neten. Ez egy újabb nézőpont, amelyből a színeket és a stílust is megszemlélhetjük. Gondoljuk át a jövőbeli beszerzéseinket is! Jó vezetőfonal a tervezéshez, ha már előre kinézzük, kiválasztjuk azokat a bútorokat is, amelyeket később tervezünk megvásárolni. Így sokkal könnyebben eljutunk a célunkhoz.

 

Színek, anyagok a lakberendezésben

A padló, a falak, a szobában lévő lakástextilek és bútorkárpitok mind-mind fontos szerepet játszanak vásárlásakor. Ezek ugyanis már adtak egy olyan hangulatot a helyiségnek, amelybe az új szerzeményünknek is passzolnia kell. Nézzük meg, hogy a szobánkat meleg vagy hideg színek jellemzik-e, és eszerint vásároljuk meg a következő bútordarabot. Ha például a padló hűvös árnyalatú, világos kerámialappal fedett, akkor ahhoz a hideg színű bútorok jobban illenek majd (sötét és világos verziók egyaránt). Ha azonban meleg, gesztenyebarna parkettánk vagy laminált padlónk van, akkor a szintén meleg tónusú bútorok között keresgéljünk. Ugyanez az elv segíthet a már meglévő falfestés, falburkolat, tapéta vagy karakteres sötétítőfüggönyök esetében.

 

Inspirálódjunk!

Az internet kimeríthetetlen ötletforrás, ha lakberendezésről van szó. Emellett könyvek, magazinok, műsorok egész sora foglalkozik a témával rendszeresen. Ez a terület tehát egy igen izgalmas, szerteágazó világ, amelyben bútorvásárlás előtt mindenképpen érdemes elmerülni. Nagy segítség, ha pontosan tudjuk, mi tetszik nekünk, mit szeretnénk megvásárolni, mert ekkor könnyebb tovább fűzni a lakásunk csinosítására vonatkozó terveinket. De ha tanácsra, ötletekre van szükségünk, akkor sincs gond, sőt! A lakberendezés nyűg helyett egy szórakoztató játékká, hobbivá is válhat. A különféle stílusok között mindenki megtalálhatja a kedvére valót, sőt, ezek keverésével további lehetőségek nyílnak meg. Dióhéjban összefoglaljuk, mit érdemes tudni a legnépszerűbb stílusokról!

  • Minimál: a visszafogottság, egyszerűség, letisztultság jellemzi. Könnyen rendben tartható, felesleges tárgyaktól, díszektől, harsány színektől és mintás kárpitokról mentes. Minőségi, akár dizájn bútorok teszik különlegessé. Egyenes vonalvezetés, nyílt terek, fehér, bézs, szürke, fekete színek jellemzik, itt-ott beton, króm felületek tarkítják.
  • Rusztikus: otthonos, hívogató, kicsit nosztalgikus. Az ilyen stílusban berendezett lakásokat meleg, fa és kő burkolatok, fa bútorok (akár többféle színű, korú), pamut és gyapjú lakástextilek, meleg fényű lámpák jellemzik. Apró dísztárgyak, fotók dísztik a polcokat, falakat, szinte minden tárgynak, bútornak saját története van. 
  • Skandináv: harmónia, egyszerűség, funkcionalitás jellemzi. Szívesen használ egy-két dizájnos tárgyat, de ezek mindig csak kiegészítői a stílusnak. Különféle színű fa bútorokat kombinál egymással, vagy fehér darabokkal. A fa textúra meghatározó az ilyen enteriőrökben. Lágy árnyalatú huzatok, organikus mintázatú textilek, natúr színekk teszik lakályossá. 
  • Modern: reflektál az aktuális trendekre, nyitott az újdonságokra. egyszerű, letisztult, de sokkal változatosabb látványt nyújt, mint egy minimál stílusú otthon. Az egyenes mellett kerek formák, ívelt vonalvezetés, trendszínek jellemzik. Meghatározó részei a kanapék, médiatároló bútorok, szőnyegek és a dekoráció.
  • Vintage: romantikus, nosztalgikus, de sokkal üdébb és nőiesebb, mint a rusztikus stílus. Régies stílusú, míves, fehér színű (akár antikolt hatású ) bútorok, romantikus textíliák (virágminták, kockák, csíkok), rongyszőnyegek jellemzik az ilyen enteriőrt. Vidéki vendégházak, provence-is nyaralók hangulatát idézi, hívogató, bájos és részletgazdag, tele kedves apróságokkal, kisbútorokkal, a nagyitól örökölt apróságokkal.